Rijlespakketten

Rijlespakketten – Welke rijlespakketten zijn er?

Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar rijlessen en het autorijbewijs, dan kom je erachter dat er veel soorten pakketten worden aangeboden. In Nederland zijn natuurlijk heel veel rijscholen met elk hun eigen manieren, dus we gaan de opties voor rijlespakketten behandelen.

Voordat je gaat lessen moet je jezelf afvragen wat je nodig zal hebben. Wil je de vrijheid van losse rijlessen of wil je juist gebruik maken van bulkkorting? Misschien moet je binnen twee weken het rijbewijs hebben? Dan kan je beter een spoedcursus doen. Daarover vertel ik straks meer.

Weet je niet wat je nodig hebt? Geen probleem natuurlijk. Gelukkig worden daar veel mogelijkheden voor geboden. Vrijwel alle rijscholen bieden proeflessen aan, zodat je kan uittesten hoe snel je leert of hoe vaardig je al bent. De proeflessen kunnen bijvoorbeeld één of twee uur lang zijn. Het kan ook dat je eerst een simulator ingaat om te oefenen. Sommige rijscholen bieden een dag op een parcours aan, waardoor je een dag lang kan meemaken hoe het is om achter het stuur te zitten en auto te rijden, zonder je zorgen te maken over andere weggebruikers.

De instructeurs geven aan het einde van de proefles een advies over wat voor soort pakket je nodig hebt of over hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben.

Tips bij het kiezen van een pakket:

  • Let goed op de lengte van de rijlessen. Sommige rijscholen hanteren een rijles van 45 minuten, andere rijscholen verzorgen een rijles van 90 minuten.
  • Zit bij een pakket ook een praktijkexamen of tussentijdse toets? Dat kan zeker, maar is niet vanzelfsprekend.
  • Het kan voorkomen dat ze je willen overhalen om een pakket met meer rijlessen te nemen. Je moet zelf blijven opletten. Als je ervoor kiest om een pakket rijlessen te nemen, let er dan op dat je geld terug krijgt voor elke rijles die je niet neemt. Dit kan veel geld besparen.

Stel, je koopt een pakket voor 40 rijlessen, maar je hebt maar 25 lessen nodig. Dan zou het erg zonde zijn om die extra lessen te betalen als je ze niet nodig hebt.