Rijangst

Rijangst – Tijdens het rijden extreme angst

De eerste keer achter het stuur is natuurlijk erg spannend. Alles is nieuw voor je, je moet op veel tegelijk letten en het schakelen moet je nog onder de knie krijgen. Het is natuurlijk om gezonde spanning te voelen. Maar het kan gebeuren dat je veel rijangst hebt tijdens het lessen. Misschien zelfs zoveel angst dat je twijfelt of je ooit je rijbewijs gaat halen.

Eigenlijk iedereen kan het rijbewijs halen, maar bij sommigen kost het iets meer inspanning en oefening. Als je veel angst heb tijdens de rijlessen is dat iets waar aan gewerkt moet worden tijdens de lessen. Gelukkig mag je tijdens de rijlessen fouten maken. Daar zijn de rijlessen natuurlijk voor! De instructeur is verantwoordelijk zodat jij je gang kan gaan en kan oefenen. Je schijnt zelfs meer te leren van fouten dan wanneer alles goed gaat. Dus ga je gang!

Mocht je na vele rijlessen nog steeds dat angstgevoel hebben, kan je gaan kijken naar andere rijscholen. Het is mogelijk dat je bij een andere instructeur meer op je gemak bent, waardoor je beter rijdt. Sommige rijscholen zijn gespecialiseerd in faalangst, dus alles komt helemaal goed. Geen reden om je rijbewijs niet te halen. Belangrijk is het bespreekbaar maken van jouw situatie en gevoel. Wanneer je niets tegen je instructeur zegt kan hij/zij hier geen rekening mee houden.

Een tip om te ontspannen voor rijles of het praktijkexamen: eet een banaan! Het is bewezen dat je door het eten van een banaan je spieren kunnen ontspannen. Hierdoor ben je rustiger en kan je beter concentreren tijdens het rijden.