Rijbewijs aanvragen en ophalen

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijk-examen en je hebt je rijbewijs gehaald. Maar dat betekent niet dat je het rijbewijs al in handen hebt. Hoe zorg je dat je wel het roze pasje krijgt?

Zodra je bent geslaagd voor het praktijk-examen wordt dit opgenomen in het Centraal Rijbewijzenregister. De eerste werkdag nadat je bent geslaagd zal dit verwerkt zijn. Dit is ook de eerste dag dat je het rijbewijs kan aanvragen bij de gemeente.

Dus stel, je slaagt voor het praktijk-examen op dinsdag, dan kan je vanaf woensdag naar de gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Slaag je voor het praktijk-examen op een vrijdag, dan kan je de volgende maandag pas jouw rijbewijs aanvragen.

Maak een afspraak bij jouw gemeente. Wat moet je meenemen?

  • Een recente kleurenpasfoto. De pasfoto moet voldoen aan strenge eisen, dus ga naar een erkende fotograaf. Meestal staat bij de gemeentes een pasfotohokje waar je een pasfoto kan halen. Dit is echter niet bij alle gemeentes.
  • Medische keuring. De keuring toont dat je lichamelijk en mentaal geschikt bent om een voertuig te besturen.
  • Een legitimatiebewijs. Vergeet dit niet! Zonder een geldig legitimatiebewijs kan je geen rijbewijs aanvragen.

De gemiddelde kosten voor het aanvragen (of verlengen) van het rijbewijs zijn €38,90. Binnen 3-5 werkdagen is het rijbewijs op te halen. Het kan zeker sneller, maar dan betaal je extra kosten, soms wel het dubbele van wat het rijbewijs normaal kost.

Veel succes met het halen van het autorijbewijs en ik wens je veel gelukkige kilometers toe!