A B K R T

Autopraktijk-examen

Het autopraktijk-examen

Na vele uren rijles, na het zwoegen voor het theorie-examen is het eindelijk tijd om het autopraktijk-examen af te leggen. De instructeur kan een goede inschatting maken wanneer jij klaar bent om het praktijk-examen af te leggen. Mocht je zelf hieraan twijfelen, dan kan je dit aangeven. Enkele weken van tevoren wordt het examen aangevraagd bij het CBR door jouw rijschool. Het examen kan je dus niet zelf aanvragen bij het CBR. Het praktijk-examen kost €102, plus extra kosten die jouw rijschool rekent voor administratie, gebruik van auto en instructeur.

Voorafgaand aan het examen krijg je bij de vrijwel alle rijscholen eerst nog een uur rijles. Zo ben je opgewarmd en klaar om het examen in te gaan. Ook kan je nog laatste tips krijgen van de instructeur en uitleg over wat je kan verwachten tijdens het praktijk-examen.

Bij het CBR aangekomen met jouw rij-instructeur wordt je om de afgesproken tijd opgeroepen en maak je kennis met de examinator die bepaalt of je slaagt of zakt. Het is gebruikelijk om eerst een paar minuten te praten over wat je kan verwachten tijdens het examen. De examinator zal ook wat vragen stellen aan jou, over jouw rijstijl, hoe vaak jij al het autopraktijk-examen hebt gedaan, etc.

Na dit gesprek ga je naar buiten en naar de lesauto. Bij de auto worden enkele vragen gesteld over onderdelen van de auto, onderdelen onder de motorkap en of je een verkeersbord in de verte kan lezen. Dit laatste is een oogtest, om te checken of jouw ogen goed genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen.

Het praktijk-examen duurt ergens tussen 20 minuten en 60 minuten, maar dit is geen indicatie van hoe goed jij rijdt. Het kan zijn dat je geweldig rijdt en na 55 minuten pas weer terugkeert bij het CBR, maar het kan ook zijn dat je al na 25 minuten terugkeert en slaagt. Schiet dus niet in de stress als de examinator na 15 minuten zegt dat je weer terug kan keren naar het CBR. Het zou zonde zijn als je juist dan een fout maakt waardoor je zakt. Blijf dus rustig en geconcentreerd.

Eenmaal terug bij het CBR krijg je direct van de examinator te horen of je bent geslaagd of gezakt. Het slagen en zakken wordt altijd onderbouwd door observaties van de examinator tijdens het examen. Het kan ook zijn dat je slaagt, maar dat je ook verbeterpunten mee krijgt.

Autotheorie-examen

Het autotheorie-examen – wat moet je weten?

Heb je een rijschool met een lessenpakket die bij je past en ben je begonnen met lessen? Dan is het handig om zo snel mogelijk te beginnen met leren voor het autotheorie-examen. Hoe sneller je weet wat de regels van de weg zijn, des te sneller ben je klaar voor het auto praktijk examen. Maar eerst moet je het theorie-examen halen.

Misschien heb je wel de horrorverhalen gehoord over mensen die pas na tien keer proberen het theorie-examen hebben gehaald, maar dit is in de realiteit gelukkig anders. In het artikel hierboven bespreek ik de kosten van het rijbewijs en hoeveel pogingen gemiddeld nodig zijn om het theorie-examen te halen. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 2,4 pogingen. Het is heel goed mogelijk om in één keer het theorie-examen te halen, dus wees niet bang.

Voorbereiden op het examen kan op verschillende manieren. De oude vertrouwde manier is natuurlijk het autotheorie-boek en oefenexamen-boek aanschaffen. Zo kan je op eigen tempo de auto theorie leren en oefenen met vragen zoals die kunnen voorkomen op het daadwerkelijke theorie-examen. De oefenexamens voor de autotheorie zijn niet alleen in boeken te krijgen. Op internet zijn verschillende aanbieders van online theorie-examens. De kwaliteit en relevantie van de oefenexamens kan verschillen, dus kijk goed of het oefenexamen aan de eisen voldoet.

Een andere manier om de theorie te leren is om een autotheorie cursus te volgen. Dit is meestal een dagdeel waarin je even in de schoolbanken plaatsneemt. Je wordt klaargestoomd voor het examen en krijgt door de instructeur grondige uitleg en ezelsbruggetjes, waardoor je de informatie veel beter onthoudt. Zo’n autotheorie cursus is echt een aanrader en werkt het beste als toevoeging op het leren uit een theorieboek.

Als je alle cursussen en proefexamens heb gehad is het eindelijk tijd om het theorie-examen af te leggen bij CBR. Een examen inplannen kan via Mijn CBR, waarbij je kan inloggen met DigiD. De kosten van een regulier autotheorie-examen zijn €31,50, maar je kan kiezen voor extra tijd tegen €10,30 extra.

LET OP! Wanneer je bij jouw rijschool of via een niet-CBR-website gaat boeken kunnen hoge servicekosten worden gerekend. Ik raad aan om altijd zelf jouw examen in te plannen, dan weet je precies wat de kosten zijn en worden niet onnodig hoge kosten berekend.

Wil je meer weten over het afleggen van het autotheorie-examen bij CBR? Bekijk de video van CBR.

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen

Tijdens de rijlessen zal je de bijzondere verrichtingen al veel moeten oefenen. In het begin lijkt het waarschijnlijk of je het nooit onder de knie zal krijgen, maar met veel oefenen komt dat helemaal goed. Of je bent zo iemand die in één keer de auto in het vak kan zetten zonder te oefenen. Hoe dan ook, bijzondere verrichtingen zijn een belangrijk onderdeel van de rijlessen en het praktijkexamen.

Wat zijn bijzondere verrichtingen? De bijzondere verrichtingen zijn manoeuvres die jouw voertuigbeheersing testen, waarbij je het overige verkeer voorrang moet geven. De bijzondere manoeuvres zijn:

 • Stopopdracht;
 • Recht achteruit rijden;
 • In bocht achteruit rijden;
 • Halve draai;
 • Keren door steken;
 • Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak;
 • Fileparkeren, vooruit en achteruit;
 • Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen.

Wil je direct beter worden in de manoeuvres? In het Videopakket Praktijk behandelen we alle bijzondere manoeuvres met stap voor stap begeleiding. Zo kan je binnen no-time alle manoeuvres, inclusief fileparkeren! Lees meer informatie over het Videopakket Praktijk.

Op het autopraktijkexamen krijg je één of meerdere van de volgende bijzondere verrichtingen:

 • Stopopdracht;
 • Omkeeropdracht;
 • Parkeeropdracht

Kosten rijbewijs

Kosten rijbewijs – Wat zijn alle kosten van het autorijbewijs?

Het rijbewijs kost een flink bedrag, maar hoeveel? VideoRijles.nl heeft het voor je op een rijtje gezet.

Hou je hart vast, want het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven aan een rijbewijs is erg pittig. De kosten van een autorijbewijs lag in 2017 boven de €2.300!!! Sommige kosten zijn te verwachten, zoals die van rijlessen, maar het is makkelijk om te vergeten dat het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente ook geld kost. Net als de foto die op het rijbewijs komt te staan.

We hebben de kosten op een rijtje gezet, uitgaande van de gemiddelde kosten.

 • € 1.589,30 – Rijleskosten. Gemiddeld zijn 38,38 lesuren nodig x de gemiddelde rijlesprijs van €41,41.
 • €75,60 – Theorie-examen. Gemiddeld zijn er 2,4 pogingen nodig om het theorie-examen te halen. De kosten van één poging theorie-examen zijn €31,50.
 • €500,00 – Praktijkexamen. Je hebt gemiddeld 2 praktijkexamens nodig om te slagen. Kosten van het praktijkexamen is €102,00, maar daarbij worden de kosten van de rijschool opgeteld, plus de rijles die vooraf gaat aan het examen.
 • €80,00 – Tussentijdse toets. Van alle cursisten doet maar 40% een tussentijdse toets. De toets kost €102 en hierbij komen wederom de kosten van de rijschool en de rijles voorafgaand aan de tussentijdse toets.
 • €34,80 – Gezondheidsverklaring CBR.
 • €10,00 – Pasfoto voor rijbewijs.
 • €38,90 – Rijbewijs aanvragen bij de gemeente. De prijs is gebaseerd op een gemiddelde van de gemeentes.

Alles bij elkaar opgeteld is het bedrag €2.327,00. Een enorm bedrag dat natuurlijk lager kan. De grootste kostenpost in het rijtje is het bedrag aan rijlessen. Als jij een voordeliger pakket aanschaft of minder lessen nodig hebt, dan scheelt het honderden euro’s.

(De hoge kosten aan rijlessen is één van de redenen dat VideoRijles.nl is gestart. We geloven dat onze videopakketten je kan helpen om honderden euro’s te besparen op rijlessen.)

Rijangst

Rijangst – Tijdens het rijden extreme angst

De eerste keer achter het stuur is natuurlijk erg spannend. Alles is nieuw voor je, je moet op veel tegelijk letten en het schakelen moet je nog onder de knie krijgen. Het is natuurlijk om gezonde spanning te voelen. Maar het kan gebeuren dat je veel rijangst hebt tijdens het lessen. Misschien zelfs zoveel angst dat je twijfelt of je ooit je rijbewijs gaat halen.

Eigenlijk iedereen kan het rijbewijs halen, maar bij sommigen kost het iets meer inspanning en oefening. Als je veel angst heb tijdens de rijlessen is dat iets waar aan gewerkt moet worden tijdens de lessen. Gelukkig mag je tijdens de rijlessen fouten maken. Daar zijn de rijlessen natuurlijk voor! De instructeur is verantwoordelijk zodat jij je gang kan gaan en kan oefenen. Je schijnt zelfs meer te leren van fouten dan wanneer alles goed gaat. Dus ga je gang!

Mocht je na vele rijlessen nog steeds dat angstgevoel hebben, kan je gaan kijken naar andere rijscholen. Het is mogelijk dat je bij een andere instructeur meer op je gemak bent, waardoor je beter rijdt. Sommige rijscholen zijn gespecialiseerd in faalangst, dus alles komt helemaal goed. Geen reden om je rijbewijs niet te halen. Belangrijk is het bespreekbaar maken van jouw situatie en gevoel. Wanneer je niets tegen je instructeur zegt kan hij/zij hier geen rekening mee houden.

Een tip om te ontspannen voor rijles of het praktijkexamen: eet een banaan! Het is bewezen dat je door het eten van een banaan je spieren kunnen ontspannen. Hierdoor ben je rustiger en kan je beter concentreren tijdens het rijden.